torsdag 10. september 2009

Møte på fjellet

6. møte:

Helga 5. - 6. september dro 5 glade lesedamer på hyttetur for å diskutere de tre siste bøkene vi skulle lese. Det ble ei svært trivelig helg. Kanskje ikke de store diskusjonene om litteatur, men vi snakket om veldig mye annet. Det er både trivelig og lærerikt å være sammen.

De tre bøkene vi skulle lese til dette møtet var: Yacoubian-bygningen, Mann i mørket og Cellisten i Sarajevo.

For å ta den siste først. Denne var vi alle enige om var ei svært god bok. Det er skremmende å tenke på at dette har skjedd i Europa for bare 15 år siden. Det vil si at det kan skje når som helst og hvor som helst. Akkurat det har forfatteren klart å formidle svært godt. Selv om handlinga er lagt til Sarajevo er meninga med boka allmenngyldig. Vi syns alle at beskrivelsen av cellisten i kontrast til krigshandlingene gir mening og skaper spenning i boka. Det er en relativt lettlest bok så den kan godt brukes på videregående skole og kanskje også på ungdomstrinnet til gode lesere.

Mann i mørket. Ble den diskutert etter at jeg la meg tro? Jeg husker ikke så mye fra den diskusjonen. Alle var vel ikke like begeistra for handlinga. Auster skriver godt og det gjør godt å lese et slikt språk. Men selve boka var litt merkelig. Det er borgerkrig i Amerika. Det vi likte best var skildringene av forholdet mellom bestefaren og barenbarnet. Det var rørende.

Yacoubian-bygningen skapte mest diskusjon. Handlingen er lagt til Kairo i siste halvdel av forrige århundre og handler om noen av de som bor i bygningen. Samtidig får vi også historien til Egypt og til mange bipersoner. Noen av oss syns at personene ble for klisjeaktig presentert. Mens noen, dvs. Brita hevda at dette var gjort med hensikt. Egentlig er boka samfunnskritikk av det egyptiske samfunnet med all korrupsjon, bekjentskaper og klassedeling. Samtidig får vi også innblikk i hvorfor noen velger religionen, når alle andre veger blir stengt. Unni og Liv hadde også sett filmen, men den anbefales ikke. Der var ihvertfall personene framstilt som klisjeer. Så boka fungerer for den som vil ha et innblikk i den hverdagen i en egyptisk storby. Det var flere som hadde leste andre bøker fra Egypt. Her kan nevnes "Gebelawis barn" av nobelprisvinneren Naguib Mahfouz. Den syns jeg var bedre.

Ingen kommentarer: