Møte på Melhus 15.mai 2012.
Nå er endelig bloggen vår i orden igjen, etter å ha blitt stengt i en periode. Etter Livs iherdige innsats er vi på nett igjen :-) Vi var 4 stykker samlet hos Brita til heftige diskusjoner, som vanlig! Bøkene vi hadde lest til denne gang var: Brady Udall. Den ensomme polygamisten, Mette Karlsvik. Bli Bjørk og Marie Ndiaye. Tre sterke kvinner. Dette var tre ganske så ulike romaner, og vi hadde ulike meninger og leseopplevelser.Brady Udalls bok skildrer Golden Richards og familen hans, bestående av 4 koner og 28 barn. Forfatteren har selv vokst opp i en mormonsk storfamilie, og det er lett å tenke seg at deler av denne historien bygger på egne erfaringer. Golden er en utrolig tafatt og puslete fyr, i forhold til både sekten, familien og jobben. Stilen i boka er humoristisk, men det er en temmelig skadeskutt og dysfunksjonell familie, der både koner og barn lider under rivalisering og sjalusi. Historien utvikler seg tragisk for flere av familemedlemmene og vi var ganske så uenige i om vi likte den fleipete tonen det hele skildres i.
Mette Karlsvik har fått mye oppmerksomhet for boka Bli Bjørk. Hun ble også Bragenominert i 2011. Handlingen foregår på Island, - og her er det Islands nære historie og utvikling som fortelles fra ca. 1950 og fremover. Boka er tydelig delt i to, - første del skildrer Gudmundur Gunnarsson (Bjørks far) sin oppvekst og ungdom. Her er det i stor grad det islandske landskapet som er i fokus. Naturfenomener som jordskjelv og vulkanutbrudd spiller med i handlingen. Andre del er Bjørks historie, kombinert med Islands utvikling fra fra 1970-tallet og frem til vår tid. Denne boka har fått ulike reaksjoner, ettersom forfatteren bruker virkelige personer i en fiktiv historie, samtidig som hun bruker mange virkelige hendelser fra personenes liv. Vi var ikke enige om hvor vellykket vi syntes romanen var.
Marie Ndiaye vant den franske Goncourtprisen i 2009 for boka Tre sterke kvinner. Den består egentlig av tre ulike historier om tre ulike kvinner fra Senegal. I den første historien drar advokaten Norah tilbake til faren sin i Senegal. Den andre historien fortelles gjennom ektemannen til Fanta, og den tredje handler om Khady som er drevet på flukt. Også denne boka førte, som vanlig, til en heftig diskusjon. Alle historiene har rom for tolkning, og med en åpen slutt.
Til neste gang skal vi lese følgende:
Berman, Sabina. Jenta som dykket inn i jordas indre. Aschehoug 2011.
Claudel, Philippe. Grå sjeler. Cappelen 2006.
Reiersgård, Marit. Stolpesnø. Gyldendal 2012.
Neste treff blir tirsdag 9.oktober kl.18, på Saupstad.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar