torsdag 4. juni 2009

5. møte

3 damer la avgårde mot Røros en ettermiddag i juni, i kaldt og regntungt vær. Da vi nærmet oss Orvos, lå snøen kvit i liene! Men Inger Anne tok i mot oss med fyr på peisen, og vi fikk fort varmen i oss igjen. Etter god mat og drikke, var det tid for bøker og diskusjon.

Første bok var Kvinnen fra månen av Milena Agus. Dette er en tynn og lettlest liten bok om et kvinneliv under og etter andre verdenskrig. Handlingen foregår i Italia / Sardinia, og hovedperson og handling skildres gjennom barnebarnet. Det er et liv med drømmer og lengsler og uforløst kjærlighet, - og med en overraskende slutt. Boka kan ligne litt på "Mandelplukkersken" og filmer som "Postmannen". En tiltalende liten historie som utfordrer leserens egen fantasi.

Den andre boka vi hadde lest siden sist var Veien av Cormac McCarthy. Dette er en utrolig velskrevet historie om en far og hans lille sønn på vandring i et postapokalyptisk landskap. Det er en handling så hjerteskjærende og tøff at den vil bli husket. De korte samtalene dem imellom gir innblikk i et rørende far-sønn-forhold. Det er ikke mye godhet igjen i verden, og ondskapen er nærværende over alt. Faren har en revolver med bare to skudd igjen, tenkt til å benyttes når ingen andre muligheter gjenstår. Historien er totalt uten håp, og vi diskuterte litt rundt slutten, som vi hadde tolket litt ulikt. Det er minimalt med handling, vandringen er historien. Boka blir likevel intenst spennende å lese, ikke minst på grunn av det drivende gode språket.

Den siste boka vi hadde lest til dette møtet var den canadiske forfatteren Carol Shields siste bok Hvis ikke. Hva skjer med en familie når katastrofen rammer? Hvordan lever man hverdagslivet sitt videre, på siden av sorgen og alle de vonde tankene? Dette er hovedtema i boka som både er lettlest og ganske krevende litterært i enkelte partier. Hovedpersonen er forfatter og feminist, og historien byr på både eksistensielle og filosofiske spørsmål. Også i denne romanen blir det stilt spørsmål ved begrepet "godhet".

En hyggelig kveld med gode diskusjoner, - og som vanlig også om andre tema enn bøker etter hvert. :-)

1 kommentar:

Liv sa...

Bra bra du skriver Unni!