fredag 1. mars 2013

Møte hos Unni på Saupstad, 9. oktober 2012

Brit Karen, Liv og undertegnede møtte opp til nydelig mat og gode diskusjoner.

Bøkene vi diskuterte var:

Reiersgård, Marit: Stolpesnø (Gyldendal, 2012)
Dette er rotnorsk krim, og Reisersgårds debut. Fem år gamle Oda forsvinner under lek rett utenfor hjemmet. I tillegg blir en kvinne funnet kvalt og voldtatt et annet sted i den lille bygda. En umake etterforskerduo tar saken. Det er en forsåvidt grei krim, men noe ujevnt språk. Vinklingen i fortellingen er sympatisk; forfatteren skildrer Odas mors fortvilelse med troverdighet og innlevelse, - og skildrer også de helt alminnelige menneskens liv i bygda. Altså ingen hardkokt action-krim. Til tross for gode kvaliteter; det var denne boka som fenget minst i gruppa.

Berman, Sabina: Jenta som dykket inn i jordas indre (Aschehoug, 2011)
Denne romanen handler om Karen som sammen med tanten sin driver en tunfiskfabrikk i Mexico. Et noe forunderlig plot, men mer forunderlig er bokas hovedperson Karen. Hun er en noe dysfunksjonell jente, og er i enkelte bokanmeldelser også betegnet som autistisk. Dette blir ikke nevnt eksplisitt i boka. Karen har fotografisk hukommelse, og hun har et helt spesielt forhold til dyr og naturen rundt seg. Det er Karen som innehar fortellerstemmen i boka, og det er ei bok med et helt eget språk. Og godt gjennomført. De fleste av oss var enig om at boka var underholdende og at den ga ei god leseopplevelse.

Claudel, Philippe: Grå sjeler (Cappelen, 2006)
Detter er boka som høstet de største ovasjoner hos samtlige. Romanen skildrer menneskene i en fransk grenselandsby under første verdenskrig. Også denne boka åpner med et barnedrap. Krovertens datter på 10 år blir funnet drept. Men hvem drepte henne? Historiens jeg-forteller var politi på denne tida, og forteller historien 20 år etter. Temaene er tidløse, allmengyldige og ekstistensielle; skyld, samvittighet, død, kjærlighet, livet og skjebnen. Og for et språk. Mektig og vakkert, og noe gammelmodig. Med mørk, mørk humor. En sjelden god leseopplevelse.

Neste Lesibua-treff: hos undertegnede, tirsdag 4. desember.

ElinIngen kommentarer: