onsdag 25. august 2010

På tur til Røros

En sterkt amputert gjeng, dvs. Brita og Liv dro på bokmøte til Røros - til Inger Anne. Men det verste var at det bare var en av de tilstedeværende som hadde lest alle bøkene - gjett hvem! Så damer - nå må vi skjerpe oss. Spørsmålet blir om vi skal finne fram lette og enkle bøker slik at alle kommer gjennom dem eller om vi fortsatt skal finne bøker som vi må bryne oss litt på. Det kan vi jo diskutere litt her på bloggen og på neste møte. Jeg syns jo det er et poeng at alle bøkene blir lest. Men samtidig må det jo være lov å legge bort ei bok, hvis en ikke liker den. Hva syns dere?

Etter et deilig fiskemåltid satte vi oss i finstua til Inger Anne for å diskutere - og diskusjoner ble det! Vi tok først for oss En nåde av Toni Morrison. Den handler om slaveri - i ulike former. Alle hadde lest Toni Morrison før, men syns ikke denne lignet på noe av det. To av oss likte boka svært godt, en fikk ikke helt taket på den. Vi var alle enige i at det var en vanskelig bok. Det står veldig mye mellom linjene og det var store rom for tolkninger. Kanskje for mye, at det var det som gjorde boka vanskelig. Toni Morrison har et helt eget språk, et vakker språk.

Den neste boka vi tok fram var Nattog til Lisboa av Pascal Mercier. En ny forfatter for oss. Vi var alle enige i at den var tung i starten og en måtte langt ut i boka før den fenga. Men jeg syns boka er verdt å lese, særlig etter at vi blir kjent med legen Amadeu de Prado. Da trekkes store linjer i forhold til Franco-regimet. Den handler også om både utvendige og innvendige konflikter, akkurat som Toni Morrison sin bok.


Den tredje boka var Thomas Olsens første verdenskrig. Den var vi alle begeistra for. Hvis man kan si at man blir begeistra over ei bok med et slikt innhold. Boka handler Thomas Olsens familie og hvordan den går til grunne fordi faren er alkoholiker. Vi syns Anders T. Andersen skriver svært godt. Han skriver på Østfold-dialekt og av og til med mange, lange innskutte bisetninger. Men de fleste av oss syns ikke det gjorde noe. Vi var i hele tatt imponert over boka og håper den får mange, mange lesere.
Neste møte blir hos Liv tirsdag 9. november kl 18.00.

5 kommentarer:

LESIBUA sa...

Hei, det var dumt at jeg ikke hadde mulighet til å være med, for jeg hadde lest alle tre bøkene og gledet meg til å diskutere dem ;) Likte alle tre, selv om jeg ble litt skuffa over "Nattog til Lisboa". Kanskje hadde jeg for høge forventninger jfr veldig gode anmeldelser både via blogger og aviser? Synes den ble noe uforløst. Og litt tung. "En nåde" var ei lita perle, selv om det tok si tid å "bli kjent" med boka. Ulike fortellerstemmer gjorde det litt vanskelig å orientere seg, men ei nydelig bok, og helt enig, et vakkert særegent språk.
"Thomas Olsens 1. verdenskrig" har jeg allerede anbefalt og lånt ut. Vond å lese, men absolutt lesverdig. Litt tungt å komme igang pga det muntlige språket, men vel verdt anstrengelsen. Så alt i alt; gode bøker!
Personlig synes jeg at en bør lese gjennom bøkene, iom at vi har såpass god tid på oss. Men det er klart; en kan jo også diskutere grunnene til hvorfor en ga opp underveis. I seg selv en verdifull diskusjon, kanskje?

Vil gjerne lese de utvalgte titlene!

Elin

brita sa...

Det var jeg som ikke fikk tak på Toni Morrison. Men det var "stemmen" og ikke vanskelighetsgraden jeg reagerte på.Enkle eller intetsigende bøker er jeg i alle fall ikke interessert i å bruke tida mi på. Så fortsett med utfordrende bøker!Beklager at det ble lite lest i sommer, litt spesielt for mitt vedkommende. I prinsippet mener jeg vi bør lese ferdig alle bøkene, selv om vi ikke liker dem...det er litt av utfordringen. men det finnes unntak...Spennende bøker du har valgt til neste gang, Liv! Gleder meg! brita

Unni sa...

Så kjapp du er med referat, Liv! :-) Hadde også lest alle 3 bøkene, men er enig i at det kan bli litt mye, om man er med i flere lesesirkler og i tillegg har lyst til å lese andre, selvvalgte bøker også. Synes, som Elin, at vi bør ha lest alle bøkene til vi møtes. Det er jo da vi får de artige diskusjonene! Hva med bare 2 bøker hver gang?
Men jeg ble nysgjerrig på alle de 3 titlene du har valgt ut til neste gang, så dem leser jeg gjerne!
Gleder meg!
Unni.

brita sa...

Jeg har nå lest Atiq Rahimi si bok Tålmodighetens stein. Virkelig leseverdig bok!

LESIBUA sa...

Jeg har ikke begynt på bøkene ennå. Må lese dem så tett inntil møtene som mulig. Men jeg gleder meg til alle tre. Godt å høre at iallefall en av dem var god - et lite sjansespill er det jo. Liv